Wat is jugger?

Jugger is een teamsport geïnspireerd door een film uit 1989, Salute of the Jugger. Het wordt steeds vaker over de hele wereld gespeeld en is, ten tijde van schrijven, nog niet erg populair in Nederland.

Tijd om daar verandering in te brengen!

Jugger bestaat uit twee teams van vijf mensen die het tegen elkaar opnemen om de speelbal, de zogenaamde jugg, in andermans doel te leggen.

Deze jugg wordt niet getrapt of gegooid, maar door één van de vijf teamleden – de Loper – opgepakt en in het andere teams doel gelegd. Dit doel ligt op de grond, en de jugg moet hier rechtop in worden gezet, anders is deze niet geldig.

Naast de Loper kent een team nog vier andere spelers die elk een eigen spelwapen hebben. Dit zijn foam- en schuimwapens (we willen elkaar niet écht bezeren namelijk) die aan een aantal reglementen moeten voldoen.

Voorlopig vertaald heeft een teamspeler de keuze uit een kortzwaard (enkel, dubbel of i.c.m. schild), tweehandig langzwaard, staaf, vlegel (een bal met ketting) en een dubbelzwaard.

Speltijd wordt bijgehouden in zgn. Stenen (genoemd naar de tijdseenheid uit de film). Eén Steen is 1,5 seconde lang en wordt  middels een speaker of trommel gespeeld tijdens het spelen.

Epische slowmotion compilatie van blocks:

Wanneer je geraakt wordt moet je 5 á 8 Stenen afknielen met één hand op de rug, terwijl je je Stenen telt. Hoeveel Stenen is afhankelijk van welk wapen je geraakt heeft.

Een spel kent 4 scheidsrechters en een achthoekig speelveld van 40 bij 20 meter, met waarbij de diagonalen 5 meter van de hoek zitten.

Zie (voorlopig) jugger.org voor de volledige (Duitse) spelregels. We zijn druk bezig met een Nederlandse vertaling hiervan.